• Lääkikset täyttyvät MAFY:n kurssilaisista, koska kurssillamme saa yli kaksinkertaisen sisäänpääsymahdollisuuden. Tutustu valmennuskursseihimme tai Mafynetti-itseopiskelu ja etäkursseihin.

 • Kurssin alussa otetaan haltuun koko lukion oppimäärä Mafynetti-ohjelman avulla. Mafynetti antaa tehtävät, mallivastaukset ja opetusvideot sekä pitää huolen kertauksesta.

 • Tietokone nopeuttaa oppimista - laskeminen tehdään tietysti kuten oikeassakin kokeessa, eli kynällä ja paperilla.

 • Kurssilla saat lainaan tabletin. Sitä on mukavampi kantaa kuin isoja monistenippuja!

 • Tunnilla opettajat vastaavat kysymyksiisi ja kotona sinua auttavat Mafynetin opetusvideot.

 • Kurssilla varmistetaan, että teet sisäänpääsyyn riittävän määrän töitä. Mafynetissä punainen käyrä näyttää missä olet menossa ja musta viiva osoittaa tavoitevauhdin.

 • Mafynetin täsmäkertauksen avulla kaikki biologian yksityiskohdat pysyvät muistissa kokeeseen asti.

 • Pitkillä kursseilla teet 8 harjoituskoetta oikeassa koesalissa ja saat niistä henkilökohtaisen palautteen. Kaikki kokeet täyttävät nelilaskinuudistuksen vaatimukset.

 • MAFY-valmennuksen opetusosaaminen on täysin omaa luokkaansa. MAFY:n yo-mallivastauksia käytetään lukioissa ympäri Suomea ja Mafynettiä käytetään muun muassa Helsingin matematiikkalukiossa.

 • Opetusryhmät ovat pieniä – vain 16 henkeä / opettaja. Opettajat ovat mukavia ja oikeita ammattiopettajia.

 • Säännölliset työpäivät pitävät huolen, että työ on pitkäjänteistä, eikä tekemätön työ kasaudu stressiksi.

 • Olemme ainoa valmennuskurssien järjestäjä, joka on uskaltanut julkaista kaiken kurssilaisten antaman palautteen sellaisenaan.

 • Kun itse tulet kurssillemme ja annat palautteen, näet kuinka se ilmestyy lyhentämättä nettisivuillemme.


Lääketieteellisen pääsykoe 2018

Päivitetty 13.11.2017. Tällä sivulla on viimeisin tieto lääketieteelliseen hausta sekä hyödyllistä tilastotietoa. Jos mikä tahansa asia jää epäselväksi, kysy meiltä napauttamalla painiketta "minulla on kysymys". Jos haluat sähköpostiviestin oleellisista muutoksista tällä sivulla tulevaisuudessa, napauta "kertokaa minulle muutoksista".

Tiedotteet lääketieteelliseen hakemisestaKysy lääketieteelliseen hakemisesta

Testaa lähtötasosi ja varaa ilmainen opiskeluvalmennus!

Tutustu lääketieteellisen valmennuskurssiinTutustu lääketieteellisen itseopiskelumateriaaliin

Mikä muuttui lääkishaussa 2018

Viralliset tiedot kevään 2018 yhteishausta on julkaistu. Tässä tiedot yhteisvalinnan muuttumisesta keväällä 2018:

Lääketieteellisiin tuli aito yhteisvalinta

 • Voit hakea joko yleis-, hammas- tai eläinlääketieteelliseen ja valitsemasi alan sisällä useaan eri yliopistoon. Muuttunut asia on siis se, että voit hakea eri yliopistoihin samana vuonna. Huomaa kuitenkin, että edelleenkään et voi hakea samana vuonna sekä yleis- että hammaslääketieteen hakukohteeseen.
 • Uuteen yhteishakuun liittyen on kuitenkin otettu käyttöön ensisijaisuuspiste. Ensisijaiseksi valitsemaasi hakukohteeseen saat yhden ylimääräisen hakupisteen.
 • Viime kevään haussa yksi skaalattu koepiste vastasi noin 2,5:ttä raakapistettä. Jos haluat arvioida ensisijaisuuspisteen vaikutusta sisäänpääsyn vaikeuteen, voit katsoa alempana tällä sivulla olevaa raakapistetaulukkoa. Lisää "toissijaisten" hakukohteidesi sisäänpääsyrajoihin 2,5 pistettä ja katso, ovatko ne siitä huolimatta helpompipääsyisiä kuin ensisijainen hakukohteesi. Lue lisää hakukohteiden järjestämisestä.

Pääsykoe säilyy ennallaan

 • Pääsykokeen vaatimukset ovat samat kuin viime keväänä. Koe perustuu lukion vanhan opetussuunnitelman fysiikan, kemian ja biologian pakollisten ja syventävien kurssien oppimääriin ja kokeessa jaettavaan aineistoon. Huomaa, että välttämättä kokeessa ei ole mitään aineistoa, koska vanhoissakin kokeissa aineisto on saattanut puuttua vaikka pääsyvaatimuksissa se on mainittu.
 • Kokeessa sallitaan vain nelilaskin kuten viime keväänäkin. Alempana tällä sivulla on lisätietoa nelilaskimen merkityksestä pääsykoeharjoittelussa.

Muutokset aloituspaikoissa ja muuta olennaista

 • Helsingissä ollut kymmenen prosentin sääntö poistui, eli enää ei ole asetettu vähimmäispistemäärää, joka kunkin oppiaineen koetehtävistä pitäisi saada.
 • Helsingin ja Kuopion yleislääketieteellisissä vähennettiin aloituspaikkoja. Lisäksi Helsingin tilanne kiristyi jonkin verran siksi, että keväällä 2018 suomenkielisen linjan kiintiötä ei enää kasvateta, vaikka ruotsinkielisen opintolinjan paikkoja jäisi täyttämättä.
 • Yhteispiste- ja koepistekiintiöiden suhteet muuttuivat jonkin verran useissa hakukohteissa. Lue lisää aloituspaikoista.
 • Yleislääketieteen ruotsinkielisen linjan sisäänpääsyraja ei ole enää sidottu Helsingin suomenkielisen linjan rajaan, vaan kaikkien suomenkielisten lääkisten alimpaan pisterajaan. Se saa kuitenkin alittua vain yhdellä hakupisteellä, joten historian valossa ruotsinkieliselle pääsy voi hieman vaikeutua entisestä, mutta se voi edelleen olla helppopääsyisin hakukohde.
 • Hammaslääketieteellisen ruotsinkieliselle linjalle ei enää oteta uusia opiskelijoita, mutta vastaava määrä aloituspaikkoja lisättiin suomenkieliselle linjalle.

Kaikki tärkeät hakemiseen liittyvät asiat on käsitelty tarkemmin alempana - lue eteenpäin!

Katso myös alustavaa tietoa suuremmista, vuosien 2019-20 muutoksista ja niihin varautumisesta. Jos haluat pysyä ajan tasalla julkaisemastamme ajankohtaisesta lääkishakuinfosta, ilmoittaudu s-postilistalle, jolla kerromme muuutoksista lääkishaussa.

Tiesitkö tätä:

Mafynetti on nostanut lääkishakijoiden tasoa ja yksittäisenä vuonna todennäköisyys päästä sisään ilman Mafynettiä on enää 11.6 %. Mafynetin käyttö 1,8-kertaistaa ja MAFY:n valmennuskurssi 2,2-kertaistaa todennäköisyyden. Lue lisää tästä.

 

Testaa lähtötasosi ja varaa ilmainen opiskeluvalmennus!

Tutustu lääketieteellisen valmennuskurssiinTutustu lääketieteellisen itseopiskelumateriaaliin

⇧ Takaisin sisällysluetteloon. ⇧
 

Perusasiat lääkikseen hakemisessa

Voit hakea mihin tahansa yleislääketieteen tai hammaslääketieteen hakukohteeseen tai eläinlääketieteelliseen. Voit hakea useaan eri yleislääketieteelliseen tai useaan hammaslääketieteelliseen samalla kertaa. Voit kuitenkin hakea vain yhden alan kohteisiin: yleislääketiede, hammaslääketiede tai eläinlääketiede. Et voi esimerkiksi hakea samalla kertaa yleis- ja hammaslääketieteellisiin.

 • Lääketiedettä voit opiskella Helsingissä, Turussa, Tampereella, Oulussa ja Kuopiossa (Itä-Suomen yliopisto).
 • Hammaslääketiedettä voit opiskella Helsingissä, Turussa, Oulussa ja Kuopiossa.
 • Eläinlääketieteellisiä tiedekuntia on vain yksi ja se on Helsingissä.

Ensisijaiseksi valitsemassasi kohteessa saat ensisijaisuuspisteen, eli yhden ylimääräisen hakupisteen. Ensisijaisuuspisteen merkitys valitessasi hakukohteiden järjestystä on selitetty alempana kohdassa "Vertailukelpoiset sisäänpääsyrajat hakukohteittain". Alempana on myös kerrottu hakukohteiden järjestämisestä.

Voit hakea suoritettuasi ylioppilastutkinnon tai jonkin muun yliopistokelpoisuuden antavan tutkinnon.

Pääsykokeesta saa 72 hakupistettä kaikissa hakukohteissa. Yo-todistuksesta saa kaikissa hakukohteissa 36 hakupistettä. Enemmistö uusista opiskelijoista (60%) valitaan yhteispistekiintiössä siten, että hakijat laitetaan paremmuusjärjestykseen yhteenlaskettujen alku- ja koepisteiden perusteella ja valitaan tästä joukosta kiintiön mukainen määrä hakijoita. Sen jälkeen jäljelle jääneet hakijat (40 %) laitetaan paremmuusjärjestykseen pelkkien koepisteiden perusteella ja valitaan tästä joukosta kiintiön mukainen määrä hakijoita. Erinomainen yo-todistus on helpottanut jonkin verran sisäänpääsyä, mutta koepistekiintiön ansiosta sisäänpääsy ei ole kovin paljoa vaikeutunut vaikka yo-todistus olisi kuinka heikko. Yo-todistuksen vaikutusta on käsitelty tarkemmin alempana. Yhteispiste- ja koepistekiintiöt on edelleen jaettu ensikertalaisten ja ei-ensikertalaisten kiintiöihin, joita on käsitelty tarkemmin alempana.

Testaa lähtötasosi ja varaa ilmainen opiskeluvalmennus!

MAFY-valmennuksen kurssilla olleita Helsingin lääketieteellisen opiskelijoita.
MAFY:n lääketieteen valmennuskurssilla olleita Helsingin lääketieteellisen opiskelijoita.

⇧ Takaisin sisällysluetteloon. ⇧
 

Sisäänpääsyprosentit hakukohteittain

Taulukossa on esitetty laskelma sisäänpääsyprosenteista hakukohteittain. Kaikki lääketieteellisen hakukohteet ovat suosittuja ja siksi sisäänpääsyprosentit ovat varsin alhaisia. Kaikki hakijat eivät kuitenkaan ole kovatasoisia ja huomattava osa hakijoista ei edes osallistu kokeeseen.

Jos haluat vertailla eri hakukohteiden vaikeutta, lue eteenpäin kappaleeseen "Vertailukelpoiset sisäänpääsyrajat hakukohteittain". Sisäänpääsyprosenteista ei voi päätellä hakukohteen vaikeutta, koska kovatasoisten hakijoiden osuus vaihtelee hakukohteittain.

Sisäänpääsyprosentit lääketieteellisiin ja hammaslääketieteellisiin 2017
Lääketieteellinen sisäänpääsyprosentit
LL = lääkis, HLL = hammas, ELL = eläin

 1. Helsingin luvut koskevat suomenkielisiä hakijoita.
 2. Virallista tilastoa Oulussa kokeeseen osallistuneiden hakijoiden määrästä ei ole vielä julkaistu. Tämä luku on arvioitu vuoden 2016 luvun perusteella muuttamalla lukua saman verran kuin ensisijaisten hakijoiden määrä Ouluun muuttui vuosien 2016-17 välillä.

Testaa lähtötasosi ja varaa ilmainen opiskeluvalmennus!

Tutustu lääketieteellisen valmennuskurssiinTutustu lääketieteellisen itseopiskelumateriaaliin

⇧ Takaisin sisällysluetteloon. ⇧
 

Vertailukelpoiset sisäänpääsyrajat hakukohteittain 2017

Alla olevassa taulukossa on näytetty, millaisilla kokeen raakapisteillä on saanut opiskelupaikan koepistekiintiössä. Erinomaisella yo-todistuksella oli mahdollista päästä sisään myös hieman alemmilla kokeen raakapisteillä - asiaa on käsitelty tarkemmin alempana.

Raakapisteet tarkoittavat kokeesta saatavia pisteitä. Raakapisteiden maksimäärä on vaihdellut 128-250 välillä. Yliopistot ilmoittavat itse sisäänpääsyrajat ns. skaalattuina pisteinä mikä tarkoittaa sitä, että opiskelijoiden koepisteet skaalataan välille 0-72 pistettä. Kokelaiden pisteet kerrotaan skaalauskertoimella, joka valitaan siten, että 1 % valintakokeeseen parhaiten vastanneista saa 72 pistettä ja muut saavat jotakin väliltä 0-72 pistettä. Skaalaus tehdään erikseen kaikille yleis-, hammas- ja eläinlääketieteelliseen hakeneille. Ennen vuotta 2018 skaalauskerroin oli eri myös yliopistoittain.

Skaalattujen pisterajojen avulla ei voi verrata eri hakukohteiden vaikeutta, koska skaalauskertoimet vaihtelevat hakukohteittain ja ennen vuotta 2018 myös yliopistoittain. Lisäksi arvosteluperusteet ovat hieman poikenneet paikkakunnittain, mikä vaikuttaa myös raakapisteisiin, mutta ei suuresti. Alla olevassa taulukossa esitetyt raakapisterajat ovat siis melko hyvin vertailukelpoisia, joten pienellä varauksella saat niiden avulla kuvan eri hakukohteiden vaikeudesta toisiinsa nähden.

Raakapisterajoja ei yleensä anneta ylipistoista suoraan, mutta aktiiviset opiskelijat ovat keskusteluryhmissä laskeneet ja koonneet näitä tietoja vuosien saatossa. Skaalauskerroin julkaistaan vuosittain tai sen voi laskea omista koepisteistään, kun on osallistunut kokeeseen. Vuosien 2013-2017 luvuista olemme tarkastaneet itse suurimman osan ja totesimme ne oikeiksi. Vanhempien lukujen tarkkuudesta emme voi olla varmoja, mutta pidämme niitä varsin luotettavina.

Huomaa nämä asiat, kun teet päätelmiä hakukohteen vaikeudesta

 • Ensisijaisuuspiste olisi vastannut 2017 ja 2016 kokeissa noin 2,5:ttä raakapistettä. Jos haluat arvioida ensisijaisuuspisteen vaikutusta sisäänpääsyn vaikeuteen, lisää "toissijaisten" hakukohteidesi sisäänpääsyrajoihin 2,5 pistettä ja katso, ovatko ne siitä huolimatta helpompipääsyisiä kuin ensisijainen hakukohteesi. Lue lisää hakukohteiden järjestämisestä.
 • Paikkakuntien väliset erot vaihtelevat vuosittain. Esim. kun Tampereella oli alhainen pisteraja vuonna 2012, niin se luultavasti houkutteli hakijoita Tampereelle, jolloin raja nousi vuonna 2013. Vastaava ilmiö on havaittavissa eri vuosina eri paikkakunnilla.

Lääketieteellisen raakapisterajat 2017 ja aikaisemmin.
Lääketieteellinen raakapisterajat
LL = lääkis, HLL = hammas, ELL = eläin

 1. Monissa paikoissa ensikertalaiskiintiö ei vaikuttanut sisäänpääsyrajoihin. Mikäli vaikutusta oli, on ei-ensikertalaisten sisäänpääsyraja ilmoitettu suluissa.
 2. Maksimipisteet tarkoittavat suurinta mahdollista pistemäärää, jonka kokeesta olisi voinut saada.
 3. Kevään 2015 haussa ei hyväksytty yhtään opiskelijaa hammaslääketieteen ruotsinkieliselle linjalle, koska vähimmäisvaatimuksena oli 90 % suomenkielisen linjan pisterajasta. Taulukossa oleva pistemäärä 39,25 on tämän vähimmäisvaatimuksen mukainen raja, jolla olisi siis saanut paikan. Keväällä 2017 hyväksyttiin vain yksi hakija, kun pelkästään koepistekiintiön koko oli 4 hakijaa. Siten ruotsinkieliselle hampaalle olisi päässyt saamalla 90 % suomenkielisen linjan pisteistä eli 115,75.

Sama taulukko kuin yllä, mutta raakapisterajat on laskettu prosentteina suurimmasta pistemäärästä, jonka kyseisen vuoden kokeesta olisi voinut saada.
Lääketieteellinen raakapisterajat prosentteina
LL = lääkis, HLL = hammas, ELL = eläin

Testaa lähtötasosi ja varaa ilmainen opiskeluvalmennus!

Tutustu lääketieteellisen valmennuskurssiinTutustu lääketieteellisen itseopiskelumateriaaliin

⇧ Takaisin sisällysluetteloon. ⇧
 

Hakukohteiden järjestäminen

Ymmärtääksesi alla olevan, lue edellinen kappale "Vertailukelpoiset sisäänpääsyrajat" ja sieltä erityisesti ensisijaisuuspisteen merkitys hyvällä ymmärryksellä.

Kun olet toisaalta päättänyt, mihin lääkikseen eniten haluaisit ja toisaalta ymmärrät vaikeuserot hakukohteiden sisäänpääsyssä, suosittelemme toimimaan näin:

 • Jos haluat ehdottomasti maksimoida sisäänpääsymahdollisuuden, laita helpoin hakukohde ylimmäksi. Näin saat helpoimpaan hakukohteeseen myös ensisijaisuuspisteen tuoman edun.
 • Toisaalta ensisijaisuuspisteen tuoma etu on vain noin 15 % vaikeimman ja helpoimman hakukohteen pisterajojen erotuksesta (viime kevään rajoilla). Saat siis huomattavaa lisävarmuutta hakemalla kaikkiin kohteisiin, vaikka laittaisit vaikean hakukohteen ykköseksi.
 • Raakapisterajataulukon avulla saat käsityksen, kuinka suuri merkitys on hakukohteen sijoittamisella ensisijaiseksi. Esimerkki: Viime vuoden raakapisteraja Helsingin yleiselle oli 151,5 ja Ouluun 134,5. Oletetaan rajojen pysyvän tänä vuonna samoina. Jos valitset Oulun ensisijaiseksi hakukohteeksi, tarvitset 134,5 pistettä päästäksesi sinne ja suljet pois mahdollisuuden päästä Helsinkiin. Jos laitat Helsingin ensisijaiseksi ja Oulun sen jälkeen, tarvitset 151,5 pistettä päästäksesi Helsinkiin ja 137 pistettä päästäksesi Ouluun (134,5 + 2,5 = 137).

Testaa lähtötasosi ja varaa ilmainen opiskeluvalmennus!

Tutustu lääketieteellisen valmennuskurssiinTutustu lääketieteellisen itseopiskelumateriaaliin

⇧ Takaisin sisällysluetteloon. ⇧
 

yo-todistuksen vaikutus sisäänpääsyyn

Alkupisteet lasketaan yo-todistuksen arvosanojen perusteella.

Yksittäinen yo-arvosana tuottaa alkupisteitä seuraavasti:
Alkupisteiden laskeminen lääketieteen yhteishaussa

Pisteitä voi kuitenkin saada enintään neljästä yo-arvosanasta, jotka ovat nämä:

 1. Äidinkieli
 2. Paras pitkä kieli. Lyhyistä kielistä ei saa pisteitä, mutta keskipitkänä kirjoitetusta toisesta kotimaisesta kielestä saa.
 3. Paras arvosana aineista fysiikka, kemia tai biologia
 4. Paras näistä: Matematiikka tai mikä tahansa ainereaali, paitsi kohdassa 3 käytetty.

Alkupisteitä voi siis saada yhteensä enintään 36. Täydet pisteet voi saada esimerkiksi kirjoittamalla laudaturin äidinkielestä, pitkästä englannista, biologiasta ja kemiasta.

Tästä taulukosta ilmenee, kuinka alkupisteet auttoivat lääketieteelliseen pääsyssä vuonna 2017.
Yo-arvosanojen merkitys lääkishaussa
LL = lääkis, HLL = hammas, ELL = eläin

 1. HUOM: Sarakkeen C luku kertoo, millaiset yo-todistuspisteet helpottivat sisäänpääsyssä. Huomaa, että luku ei kerro sitä, minkä kiintiön kautta hakija pääsi sisään. Isolla osalla yhteispistekiintiön kautta sisäänpäässeistä on huomattavasti heikompi yo-todistus, kuin sarakkeessa C tai D on esitetty.
 2. Helsingin lääketieteellisellä ja hampaalla sai vuoteen 2015 asti erikseen pisteitä toisesta kotimaisesta kielestä. Tässä on esitetty erikseen millainen todistus piti olla, jos toinen kotimainen oli kirjoitettu pitkänä tai keskipitkänä. Keskipitkänä kirjoitetusta kielestä sai vähemmän pisteitä ja siksi yo-todistuksen piti olla parempi samojen pisteiden saamiseksi.

Esimerkki taulukon käytöstä koskien Tampereen yleislääketieteellistä (Tampere LL):

 • Sarake A kertoo, että vuonna 2017 Tampereella piti saada pääsykokeesta 145,5 raakapistettä päästäkseen sisään koepistekiintiössä - suurin mahdollinen raakapistemäärä pääsykokeessa oli 245. Jos hakijalla oli täydet alkupisteet, niin sarakkeesta B nähdään, että hakijan tarvitsi saada pääsykokeesta 135,82 pistettä päästäkseen sisään. Erinomainen yo-todistus voi siis antaa mukavan edun, mutta kokeessa täytyy silti pärjätä hyvin.
 • Sarake C kertoo, mikä oli pienin alkupistemäärä, joka helpotti sisäänpääsyä. Vertaamalla rajaan eli 32,2:een nähdään, että alkupisteiden ollessa 32 sisäänpääsy ei helpotu, kun taas pistemäärällä 34 saadaan jo hyötyä ja pistemäärällä 36 huomattava hyöty. Alkupisteiden ollessa 36 saadaan täysi hyöty, jonka suuruus ilmenee sarakkeista A ja B.
 • Sarakkeesta D voi katsoa millaiset arvosanat on täytynyt vähintään saada, jotta sarakkeen C alkupistemäärä ylittyy.

Testaa lähtötasosi ja varaa ilmainen opiskeluvalmennus!

Tutustu lääketieteellisen valmennuskurssiinTutustu lääketieteellisen itseopiskelumateriaaliin

⇧ Takaisin sisällysluetteloon. ⇧
 

Ensikertalaiskiintiöt

Ensikertalaiskiintiöt ovat kaikissa lääkiksissä noin 65 % aloituspaikoista.

Ensikertalaiskiintiö on niille, jotka eivät ole aikaisemmin suorittaneet Suomen koulutusjärjestelmän mukaista korkeakoulututkintoa yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa eivätkä vastaanottaneet korkeakoulututkintoon johtavaa opiskelupaikkaa syyslukukaudella 2014 tai sen jälkeen alkaneesta koulutuksesta. Tässä joitakin esimerkkitapauksia:

 • Kaikki abit ovat ensikertalaisia.
 • Jos esim. hait keväällä 2016 opiskelemaan yliopistolle kemiaa ja sait paikan, mutta et ottanut sitä etkä muitakaan paikkoja vastaan, olet edelleen ensikertalainen.
 • Jos otit vastaan opiskelupaikan keväällä 2013 esim. Aalto-yliopistosta, olet silti ensikertalainen, kunhan et ole ehtinyt valmistua kandiksi.
 • Jos otit vastaan opiskelupaikan Aallosta keväällä 2014, niin valitettavasti et ole enää ensikertalainen hakija.
 • Jos opiskelet esim. yliopistossa kemiaa ja olet valmistunut luonnontieteiden kandidaatiksi, et ole enää ensikertalainen. Valitettavasti jo kandin tutkinto katsotaan korkeakoulututkinnon suorittamiseksi.
 • Jos olet valmistunut ammattikorkeakoulusta sairaanhoitajaksi, et valitettavasti ole ensikertalainen.

MITEN ENSIKERTALAISKIINTIÖ VAIKUTTAA SISÄÄNPÄÄSYRAJOIHIN

Ensikertalaiskiintiön pisteraja ei voi muodostua suuremmaksi kuin ei-ensikertalaisilla. Näin ollen järjestelmä joko helpottaa ensikertalaisten sisäänpääsyä tai ei ainakaan vaikeuta sitä.

Keskimäärin ensikertalaiskiintiön sisäänpääsyraja on ollut useimmissa hakukohteissa sama tai vain hieman helpompi kuin ei-ensikertalaisilla. Viime kevään sisäänpääsyrajat ja kiintiöiden erot on esitetty alempana tällä sivulla. Satunnaisvaihtelu voi aiheuttaa ikäviä yllätyksiä yksittäisten hakukohteiden rajoissa silloin, kun hakukohteeseen sattuu kasautumaan useita erityisen hyviä hakijoita. Tällä ei kuitenkaan ole suurta merkitystä keväästä 2018 alkaen, koska nyt voi hakea samalla kertaa useaan hakukohteeseen.

⇧ Takaisin sisällysluetteloon. ⇧
 

Muutokset aloituspaikoissa 2018

Muutokset sisäänottomäärissä. Kasvaneet ja vähentyneet kiintiöt on merkitty väreillä. Kukin taulukossa esitetty kiintiö on vielä jaettu ensikertalaisten (65 %) ja ei-ensikertalaisten (35 %) kiintiöihin. Ensikertalaiskiintiötä on käsitelty ylempänä.

Lääketieteellisten aloituspaikat
LL = lääkis, HLL = hammas, ELL = eläin

 1. Aloituspaikkamäärä oli lähtökohtaisesti 112 (56+56), mutta piste-eron kasvaessa liian suureksi, ruotsinkieliselle linjalle ei otettu täyttä määrää hakijoita, vaan 6 aloituspaikkaa siirrettiin suomenkieliselle linjalle. Käytännössä kiintiö oli siis 118 paikkaa. Kevään 2018 haun sääntöjä on muutettu siten, että vastaavassa tilanteessa ei enää siirretä aloituspaikkoja suomenkieliselle linjalle, vaan ne jätetään täyttämättä. Tänä keväänä aloituspaikkoja on piste-erosta riippumatta 108, eli 10 kpl vähemmän kuin keväällä 2017.
 2. Hammaslääketieteellisen ruotsinkieliselle linjalle ei oteta enää uusija opiskelijoita vuonna 2018.
 3. Vaikka suomenkielisen Helsingin hammaslääketieteellisen sisäänottomäärä on kasvanut, ei tilanne juurikaan muutu vuodesta 2017, koska silloinkin otettiin 49 ihmistä. Kiintiön ylitys johtui siitä, että ruotsinkieliselle linjalle ei otettu alhaisten hakupisteiden vuoksi kuin yksi opiskelija, ja paikat vapautuivat suomenkieliselle linjalle.

Testaa lähtötasosi ja varaa ilmainen opiskeluvalmennus!

Tutustu lääketieteellisen valmennuskurssiinTutustu lääketieteellisen itseopiskelumateriaaliin

⇧ Takaisin sisällysluetteloon. ⇧
 

Vanhat pääsykokeet

Pääsykoe on sama kaikilla paikkakunnilla ja tiedekunnissa, myös hampaalla ja eläinlääketieteellisessä. Koe täytyy kuitenkin käydä tekemässä sillä paikkakunnalla, johon hakee ensisijaisesti. Poikkeuksena voi olla eläinlääketieteellinen, jossa on ainakin aiempina vuosina voinut valita hakulomakkeessa muunkin koepaikkakunnan kuin Helsingin. Vuosina 2012-2017 pääsykoe on perustunut lukion oppimäärään ja valintakokeessa jaettavaan aineistoon, tosin viime vuosina on ollut vähemmän aineistotekstejä. Koealue on biologian, fysiikan ja kemian pakolliset ja syventävät kurssit, eli BI1-5, FY1-8 ja KE1-5.

Lukion oppimäärään perustuvat lääketieteen pääsykokeet Turun ja Helsingin yliopiston sivuilta:

Galenos-aikaiset kokeet (Näissä tarvitaan lukio-oppimäärän lisäksi tietoja vanhasta pääsykoekirja Galenoksesta, joten 2007-2011 kokeet eivät juurikaan sovellu harjoitteluun uutta koetta varten.):

Lääketieteen valmennuskurssillamme voit tehdä 8 täysimittaista harjoituskoetta oikeassa koesalissa. Kaikki kokeet vastaavat uutta, kevään 2018 lääkiskoetta.

Testaa lähtötasosi ja varaa ilmainen opiskeluvalmennus!

Tutustu lääketieteellisen valmennuskurssiinTutustu lääketieteellisen itseopiskelumateriaaliin

⇧ Takaisin sisällysluetteloon. ⇧
 

Kokeessa sallitut laskimet

Vuoden 2018 pääsykokeessa sallitaan ainoastaan nelilaskin. Kaikissa hyväksytyissä nelilaskimissa on käytännössä identtiset ominaisuudet, mutta suosittelemme erityisesti Casio SL-450S tai Sharp ELSI MATE EL-233S -laskimia. Molemmissa laskimissa on keskimääräistä parempi näppäintuntuma.

Casio SL-450S -laskin on suosittelemistamme laskimista hieman parempi, sillä sen näytön oikeassa reunassa näkyy, mikä laskutoimitus (yhteen-, vähennys-, kerto- vai jakolasku) on valittuna. Muissa laskimissa täytyy luottaa siihen, että näppäimen painallus onnistui.

Katso viralliset ohjeet ja esimerkkilista sallituista laskimista. Lue laskinuudistuksen vaikutuksista seuraavassa kappaleessa.

⇧ Takaisin sisällysluetteloon. ⇧
 

Nelilaskinuudistuksen vaikutukset

Kevään 2018 pääsykokeessa sallitaan vain nelilaskimen käyttö. Nelilaskimella voi peruslaskutoimitusten lisäksi laskea neliöjuuria, mutta ei muuta.

Tässä tiivistelmä siitä, miten kevään 2017 koe oli muuttunut nelilaskimen myötä:

 • Nelilaskimesta ei löydy logaritmeja, Neperin lukua tai trigonometrisia funktioita. Koemateriaalissa oli annettu tehtävien yhteydessä tarvittavat funktioiden arvot, kuten esim. ln 2 ≈ 0,693.
 • Fysiikkaan oli tullut uusi tehtävätyyppi, jossa suureille ei annettu lukuarvoja, vaan vastaus piti ilmoittaa lausekkeena symbolien (suureiden kirjaintunnusten) avulla. Sinänsä tehtävä ei eronnut perinteisestä fysiikan tehtävästä; ratkaisun lopussa ei vain sijoitettu lukuarvoja saatuun lausekkeeseen.
 • Nelilaskimella on huomattavasti hitaampi laskea monimutkaisia lausekkeita erityisesti, jos luvut ovat kymmenpotenssimuotoisia. Iloisena yllätyksenä tarvittavat laskutoimitukset olivat suurimmassa osassa tehtäviä yksinkertaisia, eikä nelilaskimen kömpelyys ollut merkittävä haaste.
 • Huomaa kuitenkin, että ensi vuonna kokeessa voi taas olla kaikenlaista uutta. On kuitenkin rohkaisevaa, että nelilaskinuudistus toteutettiin ainakin tänä keväänä siten, että koemenestyksen ratkaisi fysiikan ja kemian osaltakin näiden aineiden hyvä osaaminen eikä koesuoritus kariutunut nelilaskimen käyttöön.

Miten laskinuudistus vaikuttaa koeharjoitteluun?

Nelilaskin ei loppujen lopuksi vaikuta harjoitteluun paljoa.

 • Harjoittele nelilaskimen käyttöä laskemalla harjoituskokeet ja myös osa muista tehtävistä sillä. Nelilaskimen käyttö on hitaampaa, kuin funktiolaskimen, ja sen vuoksi et tule harjoittelemallakaan pääsemään samaan laskemisnopeuteen kuin funktiolaskimella. Muut ovat samalla viivalla sinun kanssasi, joten älä murehdi tätä. Kevään 2017 kokeen perusteella voisi myös odottaa, ettei laskimen käyttö muodostu ongelmaksi, kun olet kohtuudella harjoitellut sitä.
 • Suosittelemme kuitenkin, että varaudut harjoittelemalla laskemaan entisen kaltaisia pitkiäkin laskutehtäviä nelilaskimen ja taulukoiden avulla. Valmennuskursseillamme sekä Mafynetti-itseopiskelumateriaalissa on ohjeet ja harjoittelupaketti, jolla voit harjoitella nelilaskimen ja taulukoiden käyttöä. Myös kaikki Mafynetin ja valmennuskurssien harjoituskokeet ovat nelilaskinuudistuksen mukaisia. Kokeet ovat keskenään hyvinkin erilaisia, jotta opit selviytymään erilaisista koetilanteista. Näin siksi, koska koetta muutetaan vuosittain ja on useita eri mahdollisuuksia, millainen ensi kevään koe on.
 • Koska nelilaskimen käyttö on hitaampaa ja vaatii aluksi paljon huomiota, ei ole oppimisen kannalta tarkoituksenmukaista, että välttämättä laskisit kaikki laskut nelilaskimella. Jos olet harjoittelun alkupuolella, ja fysiikan ja kemian laskut tuottavat sinulle vielä muutenkin vaikeuksia, voi olla järkevää käyttää kätevämpää laskinta. Näin huomio pysyy oppiaineen ja ongelmanratkaisutaidon oppimisessa eikä laskimen käytössä. Harjoituskokeet kannattaa tehdä aina kokonaan nelilaskimella. Jos nelilaskimen käyttö ei vielä ole täysin rutinoitunutta ja ripeää huhtikuun puoliväliin mennessä, laske viimeinen kuukausi pelkästään nelilaskinta käyttäen. Toisaalta, jos laskimen käyttö on hyvin rutinoitunutta, voit säästää aikaa käyttämällä suurimmassa osassa laskuja parempaa laskinta, koska et enää tarvitse nelilaskinharjoitusta.
 • Vaikka kokeessa korostuisivat monivalintatehtävät tai muut vähemmän laskemista vaativat tehtävät, on laskeminen silti tehokkain ja tärkein tapa harjoitella fysiikkaa ja kemiaa! Tutkimuksemme mukaan opiskelijoiden pisteet hyvin laadituissa monivalintatehtävissä korreloivat erittäin hyvin laskutehtävistä saatujen pisteiden kanssa. Tämä selittyy sillä, että molemmissa tehtävätyypeissä tarvitaan suurelta osin samoja taitoja, eli kaavojen muistamisen lisäksi tarvitaan hyvää fysiikan ja kemian ilmiöiden ymmärrystä ja ongelmanratkaisutaitoa. Harjoittelumuotona laskutehtävä on näistä kahdesta kuitenkin opettavaisempi.
 • Suhteellisen usein monivalinnoissa myös kysytään asioita, joihin vastaaminen edellyttää hyvän laskurutiinin tuomaa näkemystä, vaikkei tehtävän ratkaisemiseksi tarvitakaan pitkää laskelmaa. Hyvä esimerkki on 2016 pääsykokeen monivalintatehtävät B1-B8.
 • Laskemisen lisäksi suosittelemme opettelemaan asiat melko kattavasti ulkoa, mutta hyvällä ymmärryksellä. Osaaminen täytyy säilyttää kertauksen avulla läpi vuoden kokeeseen asti. Kursseillamme Mafynetti-ohjelma pitää automaattisesti huolen kertaamisesta.

Suosittelemamme laskimet löytyvät edellisestä kappaleesta.

Testaa lähtötasosi ja varaa ilmainen opiskeluvalmennus!

Tutustu lääketieteellisen valmennuskurssiinTutustu lääketieteellisen itseopiskelumateriaaliin

⇧ Takaisin sisällysluetteloon. ⇧
 

Lisäaika lukihäiriön vuoksi

Keskivaikean tai vaikean lukihäiriön vuoksi voit hakea 30:n minuutin lisäaikaa pääsykokeeseen. Anomus todistuksineen tulee toimittaa sille yliopistolle, johon olet hakemassa ja yleensä vähintäänkin anomus täytyy jättää ennen hakuajan päättymistä. Katso tarkat ohjeet hakuoppaasta.

⇧ Takaisin sisällysluetteloon. ⇧
 

Tärkeät päivämäärät

 • Hakuaika alkaa 14.3.2018.
 • Hakuaika päättyy 28.3.2018 klo 15.00.
 • Pääsykoe on keskiviikkona 16.5.2018 klo 9.00-14.00 sillä paikkakunnalla, johon haet ensisijaisesti. Eläinlääketieteelliseen on aiempina vuosina voinut hakulomaketta täyttäessä valita koepaikaksi myös muita paikkakuntia.
 • Tulokset julkaistaan kaikissa yliopistoissa viimeistään 28.6.2018.
 • Mahdolliset oikaisupyynnöt tulee olla perillä kyseisessä yliopistossa 14 päivän kuluessa tulosten julkistamisesta.
 • Opiskelupaikka tulee ottaa vastaan 10.7.2018 klo 15.00 mennessä.

⇧ Takaisin sisällysluetteloon. ⇧
 

hakuoppaat lääketieteellisiin

Lääketieteellisillä on nykyään yhteinen hakijasivujoka toimii hakuoppaana. Yliopistokohtaisia erityisohjeita löytyy kunkin yliopiston omalta hakijasivulta ja Opintopolusta.

Helsinki: hakijasivu, Opintopolku: lääkis, hammas
Helsinki (eläinlääkis): Opintopolku
Kuopio: hakijasivu, Opintopolku: lääkis, hammas
Oulu: hakijasivu, Opintopolku: lääkis, hammas
Tampere: hakijasivuOpintopolku
Turku: hakijasivu, Opintopolku: lääkis, hammas

⇧ Takaisin sisällysluetteloon. ⇧
 

Tarvittavat matematiikan taidot

Matematiikka ei kuulu pääsykokeen vaatimuksiin, mutta tarvitset jonkin verran matematiikkaa, jotta pärjäät hyvin fysiikan ja kemian laskujen kanssa. Kurssit MAA1 ja MAA2 tulee hallita kokonaan ja muista kursseista ne asiat, jotka tässä linkitetyssä pdf:ssä on merkitty sinisellä värillä. Sisällysluettelot ovat peräisin Sanoma Pro:n Pitkä matematiikka -kirjasarjasta (vanha opetussuunnitelma). Jos asiat ovat sinulle täysin uusia, tarvitset täydelliseen harjoitteluun aikaa noin 3,5 täyttä työviikkoa. Tee jokaisesta kappaleesta vähintään 10 tehtävää, joista osan tulee olla vaikeita tehtäviä.

Tarkempi ohje, kun olet lukemassa kurssia MAA8: Kun olet harjoitellut logaritmien sovellukset, osaat esimerkiksi ratkaista x:n yhtälöstä 5x=1,26. Seuraavissa kirjan kappaleissa on käsitelty Neperin lukua e. Näissä kappaleissa on huomattavan paljon derivointia ja muuta sellaista matematiikkaa, jota et tarvitse lukion fysiikassa. Fysiikan teoriassa tuo luku e tulee kuitenkin vastaan ja sinun tulee tietää, mikä se on. Se on matematiikassa käytetty vakio, jonka likiarvo on 2,72. Kun tiedät tuon, osaat yhtä helposti ratkaista yhtälön ex=1,26, kuin yhtälön 5x=1,26.

Testaa lähtötasosi ja varaa ilmainen opiskeluvalmennus!

Tutustu lääketieteellisen valmennuskurssiinTutustu lääketieteellisen itseopiskelumateriaaliin

⇧ Takaisin sisällysluetteloon. ⇧
 

Miten toimit tehokkaasti koetilanteessa

Noudata näitä ohjeita kokeessa sekä harjoitellessasi kokeeseen. Kertaa ohjeet aina ennen uutta harjoituskoetta.

 1. Lue kokeen ohjeet ja tehtävänannot reippaan määrätietoisesti, mutta älä hätäile.
 2. Jos kokeessa on pitkä aineisto, lue siihen liittyvät tehtävät ensin, jotta tiedät mitä tietoa aineistosta tulet tarvitsemaan. Sen jälkeen lue aineisto ja vastaa kysymyksiin. Lue aineisto läpi, mutta älä käytä siihen liikaa aikaa, jos näet, että saat muista kuin aineistotehtävistä helpommin pisteitä.
 3. Tee koe läpi kahdesti. Jätä ensimmäisellä kierroksella tekemättä mahdottoman tuntuiset ja pistemäärään nähden valtavan työläät tehtävät.
 4. Viivaa yli tehtävät sitä mukaa kuin olet tehnyt ne.

Lääketieteellisen valmennuskurssilla harjoittelemme erinomaisen rutiinin koetekniikassa. Koetekniikka käydään yhdessä läpi ja kerrataan ensimmäisten harjoituskokeiden yhteydessä. Henkilökohtainen opiskeluvalmentajasi auttaa sinua koko kevään ajan hiomaan koetekniikan yksityiskohdat juuri sinulle parhaiten toimiviksi. Paras tekniikka riippuu niin monesta asiasta, että yksityiskohdat ovat aina yksilöllisiä. Kurssista riippuen teet 4-8 täysimittaista harjoituskoetta oikeassa koesalissa. Saat kokeista pisteet ja henkilökohtaisen palautteen. Näet kehittymisesi ja tuloksen suhteessa sisäänpääsyrajoihin. Kaikki kokeet ovat kevään 2018 vaatimusten ja nelilaskinuudistuksen mukaisia.

Testaa lähtötasosi ja varaa ilmainen opiskeluvalmennus!

Tutustu lääketieteellisen valmennuskurssiinTutustu lääketieteellisen itseopiskelumateriaaliin

⇧ Takaisin sisällysluetteloon. ⇧
 

Ruotsinkieliseen lääkikseen hakeminen

Helsingissä voi opiskella yleislääketiedettä myös ruotsinkielisellä opintolinjalla. Hammaslääketieteellisen ruotsinkieliselle linjalle ei enää oteta opiskelijoita.

Huomaa nämä asiat hakiessasi ruotsinkieliselle opintolinjalle:

 • Voit hakea samana keväänä sekä suomen- että ruotsinkieliselle opintolinjalle ja toinen näistä laitetaan ensisijaiseksi. Huomaa, että ruotsinkielinen opintolinja käsitellään yhteishaussa omana hakukohteenaan, joten saat ensisijaisuuspisteen ruotsinkieliselle linjalle vain, jos valitset ruotsinkielisen opintolinjan ensisijaiseksi.
 • Sinun täytyy osoittaa riittävä ruotsinkielen taito toimittamalla yliopistolle sopiva todistus. Katso tarkka selitys kielitaitovaatimuksista hakuoppaasta.
 • Yleisimmin käytetty todistus kielitaidosta on jompi kumpi näistä: ruotsinkielinen koulusivistys tai kielitaitokoe. Helsingin yliopisto ei järjestä lukuvuonna 2017-18 kielitaitotestejä, mutta opetushallitus järjestää kielitutkintoja, jotka myös hyväksytään. Molemmissa tulee saavuttaa ylin mahdollinen taitotaso.
 • Melko yleinen väärinkäsitys on, että magna tai muu arvosana pitkästä ruotsista riittäisi osoitukseksi riittävästä kielitaidosta. Se ei pidä paikkaansa. "Ruotsi toisena kielenä" arvosanalla magna on riittävä näyttö, mutta "ruotsi toisena kielenä" on eri asia kuin "toinen kotimainen". "Ruotsi toisena kielenä" on äidinkieltä vastaava aine, jonka kirjoittavat ihmiset, joiden äidinkieli on jokin muu kuin suomi tai ruotsi.
 • Vaadittava ruotsinkielen taitotaso on korkea, joten ilmoittaudu ajoissa kielitaitotestiin, jotta voit tarvittaessa uusia sen.
 • Riippumatta siitä haetko suomen- vai ruotsinkieliselle linjalle tai molemmille, voit erikseen päättää pääsykokeen kielen. Kokeen voi pyytää joko suomen tai ruotsin kielisenä ja siihen vastataan aina samalla kielellä kuin kysymykset on esitetty.
 • Edellä kuvatut kielitaitovaatimukset koskevat sinua, jos pyydät kokeen suomen kielellä. Jos teet kokeen ruotsiksi, kielitaitovaatimukset ovat huomattavasti helpommat ns. "opiskelutasoiset" taidot. Näillä matalammilla kielitaitovaatimuksilla ei kuitenkaan yleensä ole merkitystä, koska jos et läpäise vaativampia kielitaitovaatimuksia, tuskin haluat tehdä koetta ruotsiksi.

Testaa lähtötasosi ja varaa ilmainen opiskeluvalmennus!

Tutustu lääketieteellisen valmennuskurssiinTutustu lääketieteellisen itseopiskelumateriaaliin

⇧ Takaisin sisällysluetteloon. ⇧

Opas hakijan vanhemmille

Vanhemman rooli nuoren pääsykoevalmistautumisessa on usein yllättävänkin merkittävä. Tämä opas kertoo, miten vanhemmat voivat tukea nuortaan hakuprosessissa. Opas perustuu ennen kaikkea siihen, mitä opiskelijamme ovat itse avoimesti kertoneet toivovansa vanhemmiltaan. Elina Suominen toteutti MAFY-valmennuksen lääkiskurssilaisten keskuudessa taitavasti laaditun kyselytutkimuksen. Kyselyn tulosten perusteella saimme selkeän kuvan siitä, minkälainen vanhempien tuki olisi oppilaiden mielestä toivottavaa.

Testaa lähtötasosi ja varaa ilmainen opiskeluvalmennus!

Tutustu lääketieteellisen valmennuskurssiinTutustu lääketieteellisen itseopiskelumateriaaliin

⇧ Takaisin sisällysluetteloon. ⇧


Kysy kursseista

Lupaamme vastata pian!

Ilmoittaudu kurssille

Ilmoittaudu lääketieteen valmennuskursseille tästä