MAFY-kurssien ilmoitustaulu

Tälle sivulle on koottu kurssin käytännön järjestelyihin liittyvää tietoa MAFY:n lääkis-, DI- ja abi-kurssien oppilaille.

Valmennuskurssien ja etäkurssin aikataulut
Harjoituskokeet
Yhteystiedot käytännön asioissa
Tulostettava kaavio mallivastausten paloittaisesta hyödyntämisestä
Mitkä matematiikan kurssit tulee osata
Lääkiskurssin kaavaliite
Lukuarvotaulukot nelilaskinharjoittelua varten
Opiskeluvalmentajien kuvat ja yhteystiedot
Biologian opetusvideot
Oikaisupyyntöohje

Valmennuskurssien ja etäkurssin aikataulut

Tästä linkistä löydät oman ryhmäsi aikataulun.. Sinun tulee tietää oman ryhmäsi tunnus, esim. PM1 tai MRA3.1-1. Tunnuksesi on kerrottu s-postissa, jonka sait vahvistuksena ilmoittautuessasi kurssillemme. Jos tunnus ja viesti ovat hävinneet, niin kysy, mikä on ryhmäsi tunnus lähettämällä s-postia osoitteeseen viljami.suominen(ät)mafyvalmennus.fi tai toissijaisesti info(ät)mafyvalmennus.fi .

Huomaa nämä asiat liittyen aikatauluihin:

  • Aikataulussa on kerrottu oppituntien ajat ja paikat. Näin voit jo nyt varata kalenterista ajan kullekin oppitunnille.
  • Lääkis- ja DI-kurssilla aikatauluun on merkitty myös koesalissa pidettävien harjoituskokeiden ajat. Harjoituskokeiden paikka ilmoitetaan lähempänä kurssin alkua.
  • Muut yksityiskohdat täydennetään aikatauluihin lähempänä kurssia. Opetuspäivät ovat tiedossa koko ajan, mutta vasta myöhemmin vahvistetaan minä päivinä on mitäkin oppiainetta. Abi- ja DI-kursseilla aikatauluihin lisätään myös kotikokeiden palautuspäivät, joka on sinulle tarpeellinen tieto sitten, kun kurssi on alkanut.
  • Mikäli tulostat aikataulun paperille, niin tulosta se siis uudestaan sitten, kun kurssi on alkanut ja kaikki haluamasi tiedot on merkitty aikatauluun!

Harjoituskokeet

Harjoituskokeiden päivät on kerrottu kurssin aikataulussa. Lääkiskurssilla kaikki kokeet tehdään salissa. DI-kurssilla osa kokeista tehdään kotona ja abikursseilla kaikki kokeet tehdään kotona. Kurssin aikataulussa on kerrottu salikokeiden päivät ja kotikokeiden palautuspäivät.

Harjoituskokeiden omalta ilmoitustaululta, löydät kurssin kuluessa kokeisiin liittyvää tietoa, kuten kulkuohjeet koepaikalle tai tilastotietoja.

Yhteystiedot käytännön asioissa

Kaikkien kurssien kurssipäällikköt ovat Viljami Suominen ja Timo Moisio. Parhaiten kurssipäälliköt tavoittaa info(ät)mafyvalmennus.fi osoitteesta sekä puhelimesta 045-639 9537. Käytä ensisijaisesti s-postia kurssien käytännön järjestelyihin liittyvissä asioissa.

Jos haluat antaa palautetta mistä tahansa kurssiin liittyvästä asiasta, anna se Antille, antti.suominen(ät)mafyvalmennus.fi .

Tulostettava kaavio mallivastausten paloittaisesta hyödyntämisestä

Mafynetin MAFY:n opiskeluopas-kurssissa mainitun tulostettavan kaavion mallivastausten paloittaisesta hyödyntämisestä voit ladata tästä. Jos olet valmennuskurssilla, niin kurssipaikalta löytyy monisteita valmiiksi tulostettuna. Ruoholahdessa monisteet löytyvät luokkatilojen aulassa olevasta mustasta kapeasta kirjahyllystä. Pukinmäessä kysy monistetta opettajaltasi.

Mitkä matematiikan kurssit tulee osata

Katso tästä, mitkä pitkän matematiikan lukiokurssit kannattaa harjoitella, jotta pärjäät hyvin fysiikan ja kemian laskujen kanssa. Kurssit MAA1 ja MAA2 tulee hallita kokonaan ja muista kursseista ne asiat, jotka edellä linkitetyssä pdf:ssä on merkitty. Sisällysluettelot ovat peräisin Sanoma Pro:n Pitkä matematiikka -kirjasarjasta. Jos asiat ovat sinulle täysin uusia, tee jokaisesta kappaleesta vähintään 10 tehtävää, joista osan tulee olla vaikeita tehtäviä. Tarvitset täydelliseen harjoitteluun aikaa noin 3,5 täyttä työviikkoa.

Lääkiskurssin kaavaliite

Tulosta itsellesi suomenkielinen tai ruotsinkielinen kaavaliite harjoittelua varten. 

LUKUARVOTAULUKOT NELILASKINHARJOITTELUA VARTEN

Tulosta itsellesi lukuarvotaulukot nelilaskinharjoittelua varten. Seuraa nelilaskinharjoittelussa Mafynetistä löytyviä ohjeita.

Lääkiskurssin Opiskeluvalmentajien yhteystiedot

MAFY-valmennuksen lääkiskurssin oppilaanohjaaja
Kasperi Soininen, kasperi.soininen(at)mafyvalmennus.fi, 050-412 0423.
Toimitusjohtaja, opiskeluvalmennus-toiminnan kehittäjä
Opiskelen kolmatta vuotta Helsingin lääketieteellisessä ja olen perustanut MAFYn opiskeluvalmennustiimin. Tiimin vetovastuu on nyttemmin siirtynyt Elinalle, vaikka kehitämmekin toimintaa yhdessä.
Olen suunnattoman kiinnostunut ihmismielestä ja oppimisesta, joten Mafylla mietin jatkuvasti parempia tapoja oppia, opettaa ja ohjata. Uskon, että jokainen voi löytää oppimisen riemun oikeilla työskentely- ja opiskelutavoilla sekä riittävällä tuella. Tämänhetkisissä lääkisopinnoissani kiinnostavinta ovat neurotieteet ja tulen erikoistumaan psykiatriaan.

MAFY-valmennuksen lääkiskurssin oppilaanohjaaja
Abdessalam Tadji, abdessalam.tadji(at)mafyvalmennus.fi, 044-257 9000
Opiskelen parhaillaan kolmatta vuotta Helsingin lääkiksessä. Hain yhteensä kaksi kertaa, joista ensimmäisenä en ollut vielä sisäistänyt, mitä pääsykokeeseen valmistautuvalta vaaditaan. Toisella kerralla meno oli selkempää ja huolellisemmin suunniteltua, ja silloin pääsinkin sisään. Opiskeluvalmennuksessani pääsen auttamaan muita välttämään hakuprosessiin liittyviä sudenkuoppia ja valmistautumaan pääsykokeeseen mahdollisimman optimaalisesti. Käyn mielelläni valmistautumiseen liittyviä ajatuksia läpi oman kokemukseni tuella kanssasi.

MAFY-valmennuksen lääkiskurssin oppilaanohjaaja
Sami Reinikainen, sami.reinikainen(at)mafyvalmennus.fi, 050-466 0362
Olen kolmannen vuoden hammaslääketieteen opiskelija Helsingissä. Oma luku-urakkani lääkikseen oli monia mutkia täynnä ja olen joutunut kehittämään opiskelutekniikoitani sekä ennen että jälkeen sisäänpääsyn. Nyt jaan mielelläni tietojani ja kokemuksiani sinun kanssasi, jotta voimme tehdä keväästäsi mahdollisimman tehokkaan ja mukavan.

MAFY-valmennuksen lääkiskurssin oppilaanohjaaja
Santeri Salo, santeri.salo(at)mafyvalmennus.fi, 050-343 4502
Opiskelen tällä hetkellä kolmatta vuotta Helsingin lääkiksessä. Hain yhteensä viisi kertaa, jona aikana pääsykokeen vaatimuksetkin muuttuivat melkein kokonaan, kun pääsykoekirja Galenos poistui. Viidennellä kerralla valmistautuminen olikin aika ammattimaista ja silloin myös osallistuin ensimmäistä kertaa MAFY:n kurssille. Omakohtaista kokemusta hakuprosessista löytyy siis melkoisesti. Tästä vuosien varrella karttuneesta kokemuksesta minun on hyvä ammentaa auttaessani sinua pääsykokeeseen valmistautumisessa.


Lauri Lauma, lauri.lauma(at)mafyvalmennus.fi, 050-331 2095
Opiskelen Helsingin yliopistossa yleislääketiedettä. Olen onnistunut lääkiksen pääsykokeessa kahdesti - ensiksi pääsin opiskelemaan hampaalle ja kiinnostuttuani yleislääketieteestä osallistuin pääsykokeeseen uudestaan. Kokemusta pääsykokeeseen valmistumisesta siis löytyy. Lääketieteessä minua kiinnostaa erityisesti neurologia ja oppiminen. Vahvuuksiani ovat toimivien rutiinien muodostaminen ja resurssien optimoiminen. Harrastuksiini kuuluu musiikki, liikunta ja meditaatio.


Viivi Rintanen, viivi.rintanen(at)mafyvalmennus.fi, 050-527 3041
Opiskelen toista vuotta hammaslääketiedettä ja ensimmäistä vuotta lääketiedettä Helsingin yliopistossa. Viisivuotinen hakuhistoriani on tapahtumarikas ja siihen sisältyi niin kasvatustieteen opintoja kuin neljän lapsen saaminen. Haastavassa elämäntilanteessa pääsykokeeseen valmistautumisessa tärkeää on käyttää rajallinen aika ja energia mahdollisimman optimaalisesti. Uskon voivani auttaa sinua pääsykoevalmistautumisessasi ja tsemppaamaan sinua kohti unelmiesi opiskelupaikkaa ja ammattia. Ei ole väliä kuinka monta kertaa kaadut vaan kuinka monta kertaa nouset ylös.


Paula Nurminen, paula.nurminen(at)mafyvalmennus.fi, 040-415 9227
Minun kohdallani Helsingin lääkiksen ovet vihdoin aukenivat kevään 2016 pääsykokeen myötä. Sitä ennen valmistuin 2014 lukiosta ja keväällä 2015 jäin 1,5 raakapistettä riman alle. Toisella hakukierroksellani MAFY:n materiaalit olivat pelastukseni, sillä niiden vuoksi ei tarvinnut enää plärätä samoja vanhoja lukion kirjoja kannesta kanteen.Opiskeluvalmentajana autan sinua kaikissa hakuprosessiin liittyvissä kysymyksissä karttuneen kokemukseni valossa; Liittyivät ne sitten motivaatioon, opiskelutekniikkaan tai muuhun elämänhallintaan. Tsemppiä lukuihin ja onnea kevään pääsykokeeseen!


Emilia Vaalamo, emilia.vaalamo(at)mafyvalmennus.fi, 045-650 0551
Opiskelen ensimmäistä vuotta hammaslääketiedettä Helsingissä. Valmistuin lukiosta vuonna 2015, jonka jälkeen kävin valmistautumatta istumassa pääsykokeen läpi. Ovet lääkikseen aukesivat onneksi seuraavana vuonna suureksi osaksi MAFY:n loistavien materiaalien avulla. Omat pääsykoeluvut ja niiden tuomat haasteet ovat vielä tuoreessa muistissa, joten osaan samaistua hakijoiden fiiliksiin ja parhaani mukaan auttaa luku-urakassa. Haluan auttaa muitakin pääsemään sisään unelmiensa opiskelupaikkaan!


Sini Peura, 
sini.peura(at)mafyvalmennus.fi, 040-746 2243
Opiskelen ensimmäistä vuotta eläinlääkiksessä ja sisään pääsin neljännellä yrittämällä. Taustalla on kaupallinen koulutus sekä jokunen vuosi työelämää. Pääsykokeisiin valmistauduin kokopäiväisen töissä käymisen ohella, jolloin työntäyteisen arjen keskellä avainasemaan nousivat aikatauluista kiinni pitäminen sekä selkeiden rutiinien ylläpito. Jouduin myös jatkuvasti kehittämään oppimistekniikoitani, jopa ainekohtaisesti. Jaan mielelläni kaikki hakuvuosieni aikana kertyneet vinkit, jotta pääsykokeeseen valmistautumisesi olisi mahdollisimman tehokasta ja mielekästä.


Pipsa Lunkka,
pipsa.lunkka(at)mafyvalmennus.fi, 040-756 6509
Opiskelen Helsingin yleislääkiksessä nyt ensimmäistä vuotta. Vuonna 2015 kirjoitin ylioppilaaksi ja hain lääkikseen ensimmäistä kertaa, mutta opiskelupaikka meni tällöin sivu suun. Omista mokistani oppineena ja MAFYn kurssin avustuksella pääsin sisään toisella hakukerralla. Opiskeluvalmentajana haluan auttaa sinua tekemään omasta hakuprosessistasi mahdollisimman tehokasta ja mukavaa. Oman unelma-ammatin ja opiskelupaikan eteen tehty työ on kaiken vaivan arvoista ja oman kokemukseni nojalla haluan auttaa myös muita näiden tavoitteiden saavuttamisessa.

MAFY-valmennuksen lääkiskurssin oppilaanohjaaja
Antti Suominen
Johdan MAFY-valmennusta ja olen toinen MAFY:n perustajista. Olen kehittänyt Mafynetti-ohjelman ja tehnyt siihen fysiikan ja matematiikan materiaalia. Olen tehnyt opiskeluvalmennusta kursseillamme koko MAFY:n historian ajan. Nykyään roolini opiskeluvalmennuksessa on, että pidän kullekin luokalle ja koko lääkisporukalle yhteiset tilaisuudet, kuten uusien ryhmien aloitustapaamiset ja koestrategian yhteisesti harjoituskokeiden alussa. Lisäksi kierrän säännöllisesti luokissa ja tutustun jollain tasolla kaikkiin ihmisiin - luultavasti mekin tulemme vaihtamaan muutaman sanan. Käyntieni tarkoitus on varmistaa, että sinulla ja kaikilla kurssilaisillamme on hyvä olla ja olet saanut meiltä tarvitsemasi tuen luku-urakassasi. Kerro siis minulle, miten sinulla menee ja anna palautetta. Muut opiskeluvalmentajat auttavat sinua oppimistekniikassa ja kaikessa muussa lääkisharjoitteluun liittyvässä.

Biologian opetusvideot

Tämä lista sisältää eri aihepiireistä sopivan lyhyitä ja selkeitä videoita. Lista täydentyy ajan myötä, tällä hetkellä se on vielä epätäydellinen. Lista myös elää, jos esimerkiksi jokin video ei ole enää saatavilla, se korvataan vastaavalla.

2. kurssi - DNA ja geeni
DNA:n pakkautuminen, replikaatio ja proteiinisynteesi kolmiulotteisesti  
DNA:n replikaatio tarkemmin (suunnat)  
DNA:sta proteiiniksi proteiinisynteesi     

2. kurssi - Energian sitominen
Fotosynteesin valoreaktiot       
Fotosynteesi, valo- ja pimeäreaktiot (engl. tekstitys)

2. kurssi - Solun rakenne
Interaktiivinen solu kasvisolu/eläinsolu
Interaktiivinen bakteerisolu    

2. kurssi - Solun jakautuminen
Meioosi           
Mitoosi           

4.kurssi - Aistit
Kuuloaisti           

4.kurssi - Alkionkehitys
Gastrulaatio
Neurulaatio 
          
Hermostoputken muodostuminen
Alkion taipuminen

4. kurssi - Hermosolun toiminta
Aktiopotentiaali
Synapsin toiminta       

4. kurssi - Immuunipuolustus
Soluvälitteinen immuunireaktio ja B-solujen vasta-ainetuotanto       

4. kurssi - Lihassolun supistuminen
Aktiini- ja myosiinifilamenttien liukuminen toisiaan vasten

4.kurssi - Maksa
Maksan verenkierto     
Veren sekoittuminen sinusoideissa
Maksan pikkulohkojen toiminta: bilirubiinin poisto, glukoosin varastointi, glukoneogeneesi, urean poisto lopeta kohdassa 2:30       

4.kurssi - Munuaiset
Munuaisen rakenne ja nefronin toiminta       

4.kurssi - Nivelet
Polvilumpion toiminta       

4.kurssi - Sydän
Systole ja diastole       

5. kurssi - Geenitekniikka
Kloonaus periaate      
PCR 
Sekvensointi (Sanger)      
Sekvensointi    (Sanger)       

5. kurssi - Syöpä
Mutaatiot, niiden korjaaminen

 

OIKAISUPYYNTÖOHJE


Jos lääkiksen ovet eivät tänä vuonna auenneet, kannattaa vielä varmistaa, onko sinulla aihetta oikaisupyyntöön. Joku MAFY-valmennuksen kurssilaisista pääsee oikaisupyynnön kautta sisään lääkikseen keskimäärin joka vuosi.

Toimi näin:

1) Tarkista pääsykokeen vastaukset

Tutustu pääsykokeen hyvän vastauksen piirteisiin ja pisteytä omat vastauksesi likimääräisesti.
Jos valinnan tuloksista riippumatta olet mielestäsi alle kymmenen raakapisteen (todelliset kokeesta saatavat pisteet ilman skaalausta) päässä sisäänpääsystä, tai et lainkaan muista koevastauksiasi, jatka kohtaan 2.

2) Tilaa kopiot pääsykokeen vastauspapereista. Pidä kiirettä!

Voit tilata kopiot vastauspapereistasi kotiin tai sähköpostiisi tai noutaa ne koepaikan hakijapalvelun toimistosta. Varmista vielä hakijapalvelusta oman hakukohteesi käytäntö! Vertaa vastauksiasi hyvän vastauksen piirteisiin. Tarkista saamasi pisteet ja varmista, että ne on laskettu oikein eikä yhteispisteitä puutu. Käy läpi monivalinnat ja varmista, ettei kone ole tulkinnut kumittamaasi jälkeä vääräksi vastaukseksi (tämä on yleisin virhe monivalintojen pisteytyksessä!).

3) Jos löysit virheen pisteytyksestä tai pistemäärien laskennasta, tee oikaisupyyntö

Tehtävän pisteytyksestä täytyy löytää joku selkeä virhe (esim. tarkastaja ei ole huomannut, että olet laskenut jonkun kohdan oikein, jos käyttämäsi tapa on erilainen kuin hyvän vastauksen piirteissä) tai tietty tehtävä on pisteytetty eri tavalla jonkun muun samaan hakukohteeseen hakeneen pisteytykseen verrattuna. Etenkin jälkimmäinen on tärkeä kriteeri lisäpisteiden saamisessa.

Viime vuosina pisteytykset ovat olleet todella yhtenäisiä hakijoiden välillä. Lisäpisteitä ei ole oikaisupyynnöissä annettu edes epäloogisesti tai suorastaan virheellisesti pisteytetyistä tehtävistä, jos pisteytys on kuitenkin ollut samaan hakukohteeseen hakeneiden välillä yhtenäinen.

Erilaisissa nettiryhmissä on ollut viime vuosina jaossa toisten hakijoiden vastauspapereita. Jos löydät epäjohdonmukaisuuden sinun ja jonkun toisen samaan hakukohteeseen hakeneen henkilön pisteytysperusteissa, pyydä kyseiseltä henkilöltä lupa käyttää hänen vastauspaperiaan omassa oikaisupyynnössäsi. Liitä vertaileva vastaus siihen tehtävään, johon haet oikaisua. 

Tarkemmat oikaisupyynnön ohjeet löydät oman hakukohteesi hakijapalvelun ohjeista. Löydät ne esimerkiksi Googlen avulla käyttämällä hakusanoina tiedekuntaa ja sanaa ”oikaisupyyntö”. Voit myös tarvittaessa soittaa hakijapalveluun ja kysyä neuvoa. Muista varmista oikaisupyynnön aikataulu! Yleensä oikaisupyynnön täytyy olla perillä 14.7. mennessä, joten toimi ripeästi, mutta palauta oikaisupyyntö vasta viimeisinä päivinä, jotta ehdit saamaan vertailtavia vastauksia.   

Viivi, kevään -10 abikurssi
Osallistuin sekä matikan että fysiikan kursseille ja molemmista oli paljon hyötyä. Kursseilla kerrattiin jo unohtumaan päässeitä perusasioita, ja myös haastavampia tehtäviä oli tarjolla. Erityisesti laskurutiini ja oikea vastaustekniikka vahvistuivat. Lisäksi tehtäviä tuli varmasti tehtyä enemmän kuin jos olisi opiskellut vain itsenäisesti. Suosittelen kursseja erityisesti kannustavien ja osaavien opettajien ansiosta.